Ważne elementy wyposażenia restauracji

Ważne elementy wyposażenia restauracji

Ważne elementy wyposażenia restauracji

Coraz więcej osób decyduje się otworzyć własną restaurację. Osoby, które decydują się na taki krok powinny pamiętać, że obok umiejętności szefa kuchni na sukces restauracji złoży się także jej wyposażenie oraz jakość obsługi.

W przypadku wyposażenia bardzo ważne jest zarówno wyposażenie kuchni w odpowiednie sprzęty, jak też wystrój sali restauracyjnej.

Sprzęty do kuchni w restauracji

Ich wybór powinien być podyktowany charakterem restauracji i rodzajem serwowanych w niej dań. Do restauracji bez obsługi kelnerskiej są potrzebne inne sprzęty niż do tej z obsługą kelnerską. W kuchni z obsługą kelnerską nie może zabraknąć różnego rodzaju patelni, frytownic i gazowych bądź elektrycznych kuchenek. W obu z tych restauracji na wyposażeniu kuchni może znaleźć się piec konwekcyjno-parowy. Na wyposażeniu restauracji, w której nie ma obsługi kelnerskiej bardzo ważna jest odpowiednia ilość lad chłodniczych. W zależności od tego, jak jest wielkość restauracji zależy wydajność urządzeń, w które musimy wyposażyć kuchnię. W dużych restauracjach jednocześnie w kuchni przygotowywane są potrawy dla kilkunastu gości, stąd też sprzęty muszą w niej być bardzo wydajne.

Wyposażenie sali dla gości

Niezależnie od tego, czy wybraliśmy model restauracji z obsługą kelnerską czy bez, w sali dla gości najważniejsze są stoły i krzesła. Powinny być one być nie tylko wygodne, ale także pasować do charakteru restauracji. Innego rodzaju mebli wymagają restauracje oparte na kuchni regionalnej, a innego nowoczesne restauracje serwujące na przykład dania kuchni molekularnej. Nie zapominajmy także, że goście zwracają uwagę nie tylko na smak serwowanych dań, ale także na wygląd zastawy. Nie może być ona wyszczerbiona, stąd też nie inwestujmy w zakup używanej zastawy. Równie ważny jest wygląd sztućców; one również powinny być nowe. Pamiętajmy także o tym, aby obrusy nakrywające stoły zawsze prezentowały się nienagannie. Muszą one być nie tylko gładko wyprasowane, ale także bardzo czyste. Niedopuszczalne jest, aby były one poplamione.