Tworzymy kartę dań dla restauracji- – co musimy wziąć pod uwagę?

Tworzymy kartę dań dla restauracji- – co musimy wziąć pod uwagę?

Tworzymy kartę dań dla restauracji- - co musimy wziąć pod uwagę?Coraz bardziej popularnym pomysłem na własny biznes jest otwarcie restauracji. Wielu osobom wydaje się, że jest to biznes bardzo prosty i przynoszący duże dochody. Prowadzenie restauracji nie jest jednak proste, wymaga wielu godzin pracy. Błędem, który bardzo często popełniają osoby rozpoczynające przygodę z gastronomią jest karta menu składająca się ze zbyt dużej ilości dań. Jak więc ułożyć dobrą kartę? Co należy uwzględnić pracując nad stworzeniem karty dla swojej restauracji?

Ile dań powinno się znaleźć w karcie menu?

Przede wszystkim musimy pamiętać o tym, że liczba dań powinna być ograniczona. Dzięki karcie, w której znajdzie się mała liczba dań, goście odwiedzający restaurację będą mieli pewność, że podawane im potrawy są świeże. Menu restauracji powinno więc zawierać tylko kilka dań głównych. Takie menu sprawi, że goście otrzymają dania smaczne i świeże, a my będziemy ponosili minimalne straty.

Przy tworzeniu menu dla restauracji trzeba policzyć, ile kosztuje nas ugotowanie konkretnej potrawy. Ceny dań musimy tak skalkulować, aby restauracja przynosiła nam zyski, a jednocześnie tak, aby nie zniechęcały one klientów do jej odwiedzenia. Ceny nie mogą być więc ani za wysokie, ani za niskie. Te pierwsze odstraszą klientów, na drugich nie uda się nam zarobić, albo zarobimy na nich niewiele. Doświadczeni restauratorzy radzą więc, aby na 1/3 ceny oferowanego klientom dania składał się koszt jego przygotowania. Jedna trzecia powinna pokrywać wydatki, które ponosimy na zatrudnienie personelu oraz koszty związane z utrzymaniem restauracji. Jedna trzecia ceny powinna złożyć się na osiągany przez nas zysk.

Co oferuje konkurencja?

Otwierając restaurację, złóżmy kilka wizyt w konkurencyjnych restauracjach, aby sprawdzić, jakie oferują menu. Dzięki temu stworzymy menu oryginalne, menu, którego nie proponuje żadna z sąsiadujących z nami restauracji. Ale nie opierajmy karty wyłącznie na daniach nowych, kilka klasycznych potraw musi się w niej również znaleźć. Menu musi być różnorodne, muszą znaleźć się w niej nie tylko dania mięsne, ale także wegetariańskie.