Pomysł na biznes – firma cateringowa

Pomysł na biznes – firma cateringowa

Pomysł na biznes – firma cateringowaAby założyć restaurację, nie trzeba być kucharzem z zawodu. Wystarczy znać się na gotowaniu. Otwarcie restauracji wymaga jednak sporego kapitału. Nie wszyscy taki dysponują, nie wszyscy chcą zadłużać się w banku. Dla osób, które nie dysponują dużym kapitałem, a marzą o własnej knajpce wyjściem (przynajmniej na początek) może być założenie firmy cateringowej.

Jakie formalności?

Prowadzenie firmy cateringowej jest działalnością gospodarczą. Formalności związane z jej założeniem są więc takie same, jak każdej innej firmy. Oznacza to, że w pierwszej kolejności należy zgłosić się do urzędu miasta lub gminy i zarejestrować działalność gospodarczą poprzez wypełnienie formularza CEIDG-1. Dodatkowo trzeba dysponować lokalem oraz samochodem, które spełniają warunki określone przez sanepid. Konieczne będzie również wdrożenie systemu HACCP, który mówi o zarządzaniu jakością żywności.

Jakiego sprzętu potrzebujemy?

Niezbędne wyposażenie uzależnione jest od tego, jaki profil zamierzamy nadać swojej firmie, czyli jakie menu zaoferujemy. W przypadku firmy cateringowej, która będzie oferowała kompletowe usługi zaplecze kuchenne musi zostać wyposażone w przynajmniej dwie chłodziarki, duży piec konwekcyjny, frytkownice o dużej pojemności. Zamiast dwóch czy trzech frytkownic można zakupić jedną, ale składającą się z dwóch komór. W przypadku menu ograniczonego jedynie do kanapek niezbędne wyposażenie to oczywiście krajalnice do wędlin, pieczywa i warzyw oraz chłodziarka.

Jakie menu możemy proponować?

Pomysłów na dania, które znajdą się w menu może być bardzo wiele. Mogą to być na przykład dania z kuchni polskiej: pierogi, pyzy, knedle na słodko i na słono, flaki, czy barszcz czerwony z krokietem. Mogą to być także tylko rozmaite kanapki, czy koreczki. Ale nasza firma cateringowa może mieć w swojej ofercie wyłącznie ciasta. Wszystko zależy od tego, w jakich potrawach czujemy się mistrzami, ale też od tego, jakie są potrzeby rynku, na którym zamierzamy prowadzić swoją działalność. Rozpoznanie rynku jest niezwykle ważne.