Otwieramy restaurację – na jaką kuchnię postawić?

Otwieramy restaurację – na jaką kuchnię postawić?

Otwieramy restaurację – na jaką kuchnię postawić?Coraz więcej osób, które decydują się na otwarcie własnej firmy wybiera prowadzenie restauracji. Otwarcie restauracji, której po kilku miesiącach nie trzeba będzie zamknąć jest jednak ogromnym wyzwaniem. Trzeba bardzo uważnie wybrać personel, ale także ustalić menu. Ustalanie menu powinno być oparte na jednym rodzaju kuchni, kuchenny misz-masz się nie sprawdza. Jaką jednak kuchnię wybrać?

 Jakie dania najczęściej oferują polskie restauracje?

Jeśli zrobimy przegląd menu większości polskich restauracji, to okazuje się, że najwięcej z nich oferuje kuchnię włoską. Z pewnością jest to podyktowane tym, iż wielu z nas uwielbia pizzę i zanurzone w gęstych i aromatycznych sosach makarony. Pojawia się więc pytanie: czy kolejna restauracja z potrawami kuchni włoskiej ma szansę zaistnieć na rynku? Na pewno tak, jeśli nie zapomnimy, że należy dania gotować tak, aby odpowiadały naszym gustom. Większość z nas preferuje pizzę z wieloma dodatkami, typowo włoska z małą ilością dodatków nie znajdzie zbyt wielu amatorów.

W wielu polskich miastach przybywa także restauracji oferujących dania kuchni azjatyckiej. Ale potrawy te bardzo różnią się od dań tradycyjnej kuchni polskiej. Decydując się na prowadzenie restauracji azjatyckiej przede wszystkim musimy znaleźć dobrego kucharza, który doskonale ja zna, ale musimy także jej smaki poznać sami.

Kuchnia polska wraca do łask

Wybierając rodzaj potraw, które będziemy serwować w naszej restauracji nie pomijajmy w swoich rozważaniach kuchni polskiej. Na pewno koszt prowadzenia restauracji z kuchnią polską będzie mniejszy, gdyż poniesiemy mniejsze koszty związane z zakupem niezbędnych produktów. Dania kuchni polskiej zaczynają znów powracać do łask. Restauracje, które zdecydowały się na kuchnię polską nie narzekają na brak gości. Są wśród nich również cudzoziemcy, którzy bardzo chętnie poznają smak naszego barszczu czerwonego, uszek, pierogów, czy tradycyjnego kotleta schabowego.

Wybór kuchni nie jest sprawą prostą. Nie zawsze jednak opłaca się być oryginalnym. Wybierając mało popularną kuchnię możemy mieć problemy ze znalezieniem kucharza.