O restauracji z kuchnią tajską

O restauracji z kuchnią tajską

O restauracji z kuchnią tajską

Osoby, które dysponują dużym kapitałem bardzo często decydują się na otworzenie własnej restauracji. O jej sukcesie zadecyduje między innymi rodzaj kuchni. Z pewnością zastanawiając się na wybraniem rodzaju kuchni dla swojej restauracji warto wziąć pod uwagę kuchnię tajską. Jakimi cechami wyróżnia się ta kuchnia?

Osoby, które miały możliwość poznać kuchnię tajską są zdania, że należy ona do jednej z najbardziej smacznych na świecie. Potrawy są nie tylko bardzo aromatyczne i smaczne, ale także zdrowe. Wiele potraw z kuchni tajskiej ma korzenie w kuchni chińskiej. Stąd też wiele dań opartych jest na daniach smażonych w głębokim tłuszczu. Często dodawana jest do nich trawa cytrynowa i mleczko kokosowe. Na kuchnię tajską duży wpływ wywarła także kuchnia hinduska oraz europejskie: hiszpańska i portugalska.

Potrawy charakterystyczne dla poszczególnych regionów

Każdy region Tajlandii ma potrawy, których nie znajdziemy w innych częściach kraju. Północ kraju to głównie dania przygotowywane na bazie mięsa wieprzowego i kapusty. Potrawy z owoców morza na północy Tajlandii serwowane są bardzo rzadko. Przemierzając kraj w kierunku wschodnim można jednak zauważyć, że kuchnia staje się coraz bardziej bogata, a składniki są coraz bardziej różnorodne. W tej części Tajlandii podawane są między innymi żabie udka w towarzystwie pikantnych sosów. Na północy często stosowaną przyprawą jest chili; dania wyróżniają się więc ostrym smakiem. Z kolei przygotowywanie potraw na oleju kokosowym jest charakterystyczne dla południa Tajlandii. W tej części kraju dominują ryby i owoce morza. Kuchnię z poszczególnych regionów łączy jeden składnik: ryż. Często tajscy kucharze wykorzystują bardzo delikatny i aromatyczny ryż jaśminowy.

Dania, których nie może zabraknąć

Jeżeli zdecydujemy się na prowadzenie restauracji z kuchnią tajską to w menu powinny się znaleźć: ostro-kwaśna zupa Tom yum podawana z krewetkami. W menu powinno się także znaleźć Pad thai – danie z makaronu ryżowego s dodatkiem orzeszków, krewetek, kurczaka lub wieprzowiny.