Karta menu w restauracji – jaki powinna mieć wygląd?

Karta menu w restauracji – jaki powinna mieć wygląd?

Karta menu w restauracji – jaki powinna mieć wygląd?Zatrudnienie dobrego szefa kuchni to duża szansa odniesienia sukcesu. Ale sam kucharz nie wystarczy, aby do restauracji przychodziło mnóstwo gości. Równie ważne jest właściwe ułożenie i zaprojektowanie karty menu. Jak ona powinna wyglądać? Na jakie elementy należy zwrócić największą uwagę układając kartę menu dla swojej restauracji?

Układ graficzny menu

Układając kartę menu musimy zwrócić przede wszystkim uwagę na to, aby była ona przejrzysta i czytelna dla gości. Potrawy, które znajdą się w karcie musimy rozmieścić w taki sposób, aby klient nie miał trudności z ich wybraniem. O wiele łatwiej klient może dokonać wyboru, jeżeli karta menu zostanie podzielona na sekcje. Przed wydrukowaniem karty powinniśmy sprawdzić, czy nie ma w niej błędów ortograficznych.

Błędem, który bardzo często popełniają początkujący właściciele restauracji jest nadawanie potrawom patetycznych nazw, które ładnie brzmią, ale dla gości nie są źródłem żadnej informacji o potrawie. Tworząc kartę posługujmy się więc prostymi nazwami.

 Ważne elementy w karcie menu

Tworząc kartę dań należy zachować właściwą kolejność poszczególnych propozycji. W karcie dania powinny zostać umieszczone i wymienione w następującej kolejności:

  • przekąski zimne;
  • przekąski gorące;
  • zupy;
  • dania rybne;
  • dania mięsne (cielęce, wieprzowe, wołowe, baranie);
  • dania z drobiu;
  • dania z dziczyzny;
  • dania jarskie;
  • dodatki do dań głównych;
  • desery;
  • napoje gorące i chłodzące.

Nie można zapomnieć o umieszczeniu na okładce karty nazwy i logo restauracji. Umieszczamy w niej także imię i nazwisko szefa kuchni. Obok polskich nazw dań zamieszczamy także ich nazwy przetłumaczone przynajmniej na język angielski i niemiecki. Jeśli jednak największą grupą zagranicznych turystów odwiedzających naszą restaurację są na przykład Rosjanie, na pewno warto przetłumaczyć nazwy dań na język rosyjski.

Na sukces restauracji składa się bardzo wiele elementów. Jednym z najbardziej istotnych jest schludna, przejrzysta, krótka i ułożona zgodnie z przyjętymi zasadami karta menu. Nie zapominajmy, że trzeba ją uaktualniać.