Jakimi zasadami należy się kierować, aby ułożyć dobre menu dla swojej restauracji?

Jakimi zasadami należy się kierować, aby ułożyć dobre menu dla swojej restauracji?

Jakimi zasadami należy się kierować, aby ułożyć dobre menu dla swojej restauracji?Karta menu służy nie tylko zaprezentowaniu oferty naszej restauracji, ale jest także jej wizytówką. Nie może więc być ułożona w sposób przypadkowy. To ona i talent kucharza w dużej mierze decydują o tym, czy nasza restauracja ma szansę odnieść sukces. Jak w związku z tym należy układać kartę menu?

Menu wizytówką restauracji

Aby gość naszej restauracji czuł się w pełni zadowolony musi otrzymać możliwość  wyboru przygotowanych przez szefa kuchni dań. Temu celowi służy właśnie karta menu. Jak ją przygotować?

Układając kartę menu warto pamiętać, ze ograniczona liczba dań jest podstawą naszego sukcesu. Klient weźmie do ręki krótką kartę otrzyma sygnał, że dania, które serwujemy w naszej restauracji są świeże, że zostały przygotowane bezpośrednio przed podaniem. Nie da się podawać świeżych potraw, jeżeli nasza karta będzie bardzo rozbudowana. Część potraw będzie musiała zostać zamrożona, klienci dostaną dania podgrzane najprawdopodobniej w kuchence mikrofalowej. Och jakość będzie nieporównywalnie niższa niż świeżych. Nie obawiajmy się, że układając krótką kartę w naszej restauracji zapanuje monotonia. Przy krótkiej karcie możliwe jest oferowanie różnorodnych dań, które będą dostosowane do różnych klientów, zarówno do tych, którzy są miłośnikami potraw mięsnych, jak też do tych, którzy unikają jedzenia potraw mięsnych. Dobrze ułożona karta nie powinna zawierać więcej niż 18 pozycji i to razem z przystawkami i deserami.

 Zmiany w karcie menu

W przypadku krótkiej karty, klienci muszą dostać możliwość zamiany dodatków do dań głównych. To, że w karcie danie figuruje, jako danie z ziemniakami, nie może oznaczać, że na życzenie klienta nie może ono zostać podane z frytkami bądź kluseczkami. O tym, że składniki dania mogą zostać przez klienta wymienione należy poinformować bardzo wyraźnie umieszczając stosowną adnotację w karcie.

Osobą niezwykle ważną w każdej restauracji jest szef kuchni. Stąd też powinien on wraz z nami uczestniczyć w pracach związanych z układaniem karty menu. Karta menu powinna być wspólnym dziełem właściciela i szefa kuchni.