Jaki tort wybrać?

Jaki tort wybrać?

W cukierni w której zamawia się tort istotne będzie jaką masą zostanie on pokryty.

Najmniejszy problem był z tortami na kremie bo mogły być one pokryte zarówno tzw. masa Ticino (czyli bardzo miękka i elastyczna masa, przeznaczona do obkładania tortów w stylu angielskim, ze względu na dużą elastyczność można ją bowiem bardzo cienko wałkować i nie łamie się na krawędziach tortu), jak i masą Whippak – jest to z kolei rodzaj śmietany roślinnej do dekoracji i nadziewania) natomiast torty na bitej śmietanie mogą być tylko pokryte masą Whippak ponieważ masa Ticino jest za ciężka i bita śmietana może jej nie utrzymać co sposobnie zniszczenie naszego tortu a tego chcemy uniknąć.

Masa Ticino

Jaki tort wybrać?Masa, którą pokryty jest tort jest też istotna jeśli chodzi o ułożenie tortu. Piętra w masie Ticino mogą być układane jeden na drugim a torty w masie Whippak umieszczane są na osobnych podstawach stelaża aby jedno piętro nie wpadło w drugie. W związku z czym w dobrej cukierni pomogą nam dokonać wyboru najlepszego tortu na wesele. Są to kwestie, które mają kolosalne znaczenie wobec czego należy z nich właśnie zdawać sobie sprawę. Kolejnym punktem jest zdobienie tortu i tutaj mamy pole do popisu ponieważ cukiernie oferują nam wybór kwiatów (żywych lub z masy cukrowej), owoców, wstążek (materiałowych lub z masy cukrowej), figurek (Para Młoda, gołębie, łabędzie, obrączki), możliwość monogramów, delikatne zdobienia na masie tortu (kropelki, pikowania z perełkami). Wybór tortu na wesele nie jest prostym zadaniem i sprawę najlepiej będzie przedyskutować z dobrym cukiernikiem, który posłuży nam dobrą radą. Są to sprawy, które nie mogą zostać przez nas zbagatelizowane wobec czego należy z nich właśnie zdawać sobie sprawę.